Joris benoemd tot Erelid Aanmodderaars

Als eerbetoon aan zijn onvermoeide inzet, hulp en aandacht bij tegenstribbelende Bukhanka’s in Georgië (en daarbuiten) is Joris van Overlando Campers in Tbilisi benoemd tot eerste Erelid van de UAZ Bukhanka Aanmodderaars. 

Ook voor Rick & Chris was Joris een onmisbare stop tijdens hun reis naar Kirigizië en terug. Een motorrevisie, kapotte benzinepomp en ook andere onderdelen werden vervangen. “We hebben wat aangemodderd in Georgië. Zonder Joris hadden we dat hele Kirgizië nooit gered vrezen we”, aldus Rick & Chris.

Als eigenaar van Overlando Campers heeft Joris zelf meerdere Bukhanka’s in zijn wagenpark, en weet hij als geen ander hoe lastig de UAZ zich soms laat temmen. De afgelopen jaren stond hij altijd voor iedereen klaar. Zowel voor Aanmodderaars die zich met hun bus in de wildernis of het hachelijke verkeer van Georgië durfden te wagen, als voor de community online. En dat altijd met een – voor Bukhanka-bezitters onmisbare – dosis humor, die ervoor zorgt dat we de onvoorspelbare chaos van ons Sovjetbusje wat beter kunnen omarmen.

Als er iemand mee kan praten over die chaos is het Lex Meijer, die deze zomer drie maanden met zijn Bukhanka ‘vastzat’ in Tbilisi. Het hele verhaal zal hij ongetwijfeld nog wel eens delen op een van onze meetings, maar voor Lex staat vast dat hij zónder Joris wellicht nog altijd in een groezelige garage bivakkeerde. “Een legend”, aldus Lex vanuit Bulgarije. “Zijn behulpzaamheid en gastvriendelijkheid is ongekend. Hij heeft me echt met alles geholpen.”

Bukhanka-problemen

Dat is ook de ervaring van Jan Kruse en zijn vrouw Ineke, die het afgelopen jaar hoopten af te reizen naar het verre Oezbekistan. Je kunt hun interessante beproevingen teruglezen op hun Polarsteps, maar we zullen alvast de clou verklappen. Vanaf het moment dat het stel Griekenland bereikte, kwam er geen eind meer aan hun Bukhanka-problemen en Centraal-Azië werd mede daarom nooit bereikt. 

Een lekkende kleppendeksel zorgde ervoor dat Jan in contact kwam met Joris, die twee exemplaren bestelde. Eenmaal in Tbilisi begaf ook de koppeling het, en toen het stel opnieuw vol goede moed op weg ging na een reparatie, ging het wéér mis. “Ook al waren we 200 kilometer verwijderd van Tbilisi, Joris zorgde ervoor dat er drie man naar ons toekwam”, aldus Jan.

Het probleem? Een afgesleten krukastandwiel. “Aangezien het probleem niet ter plekke kon worden verholpen, kwamen de mannen de volgende dag weer terug met de noodzakelijke onderdelen.”

Jan: “Het spreekt voor zich dat we veel aan Joris te danken hebben. We waarderen hem zeer voor zijn buitengewone en belangeloze inzet.”

Redder in nood

Joris (midden) met Thomas en Olina bij Overlando Campers in Tbilisi

Ook voor Thomas Huisman en Olina Sakka was Joris deze zomer de redder in nood. Nadat de twee Aanmodderaars zichzelf om 05.30 ’s ochtends hadden buitengesloten na het doen van een nachtelijk plasje, kwam het niet meer goed met hun deur, die in het slot was gevallen. Wie het plaatje even voor zich probeert te zien (temperaturen van min drie, Olina koukleumend in pyjama buiten, Thomas in onderbroek, met een stuk ijzer wrikkend in het portier), snapt dat er even hard aan de deurhendel getrokken moest worden. 

“En daar stond ik ineens met de deurklink in m’n hand”, aldus Thomas. “En nog steeds geen beweging in de deur.” Uiteindelijk kon het stel de nacht weer hervatten, nadat ze de schuifraampjes open hadden weten te krijgen en bij de deurhendel konden. “Volgens de UAZ-dealer in Armenië waar we toen waren, zijn deze deurklinken nergens in de Kaukasus te vinden, maar Joris bleek de redding”, aldus Thomas. “Hij had er toevallig nog een paar rondslingeren, en dus zijn we weer naar Tbilisi gereden waar we alles samen vervangen hebben.”

Overlanders in de problemen

“Joris en zijn bedrijf zijn het start- of eindpunt van vele overlanders in de problemen of op doorreis naar het Verre Oosten”, zegt Aanmodderaar Rob van Zon. “Een Aanmodderaar in hart en nieren.”

Daar kunnen we weinig meer aan toevoegen. Dus, onder luid applaus en het ronkende geluid van een herstartende Bukhanka, ridderen we Joris tot Erelid van onze fijne community. Er ligt een heerlijk warme Aanmodderaars-hoodie op jou te wachten onder de kerstboom!